PROGRESSIVE CIRCUS 2015

PROGRESSIVE CIRCUS 2015

Caravan (UK) / Änglagård / Beardfish / Soniq Circus / AnnaMy / Demoner

Helsingborgs endagsfestival inom progressive rock växlar upp och erbjuder ett axplock av Sveriges absolut bästa band inom genren.

CARAVAN(UK) är ett av de få ännu aktiva banden från den progressiva rockens födelse. Med rötter i Londons psychedeliascen grundades Caravan 1968, och blev snabbt de främsta företrädarna för den progressiva Canterburyscenen som kännetecknas av tydliga drag av avant-garde och jazz. Med ett härligt lättviktigt psykedeliskt sound, gott om fuzz-Hammondsolon och sidlånga eposet "Nine feet underground" räknas "In the land of grey and pink" (1971) som ett av genrens allra viktigaste album, re-mixat i 5.1 av Steven Wilson 2011.
På Progressive Circus 2015 gör Caravan sitt först Sverigegig, med en 47-årig karriär i ryggen så MISSA INTE DETTA PROG-HISTORISKA TILLFÄLLE!!!
https://open.spotify.com/artist/5kwbFaRKf9HCFGrJPacZ7s

ÄNGLAGÅRDs debutalbum ”Hybris” (1992) slog ner som en 70-talsdrypande bomb när progressiv rock var bland det ocoolaste som fanns. Plattan var sprängfylld med Mellotroner, Rickenbackerbas, flöjter och uppenbara referenser till King Crimson och Yes tyngsta och mest dynamiska ögonblick. Än idag betraktas den som en av tidernas bästa platta i genren, och bandets återkomst ”Viljans Öga” (2012) var en mycket värdig uppföljare. Förvänta dig tung, virtuos och komlex prog!

BEARDFISH är liksom Änglagård ett av Sveriges fem främsta namn inom genren och är vana festivalheadliners. Låtarna må vara komplexa, långa och skiftande men har en stark förankring i klassisk 70-talsrock, med starka melodier, tunga riff och en jäkla inlevelse. Ett fantastiskt liveband som inte bör missas!
“The Hunter”, live: http://youtu.be/FNcQQRsF_V4
https://open.spotify.com/artist/5g8zU3hIMirIT8gwhV6Hlz


SONIQ CIRCUS är bandet som dragit igång Progressive Circus, men har även 15 års erfarenhet och 2 väl mottagna plattor i bagaget. Ett grymt liveband som bjuder på musik med doft av både 70-talsjättarna inom prog och modern metal.
“By the Heartshaped Live” live: http://youtu.be/AIV9gEIlxIQ
https://play.spotify.com/artist/1tLTgzwaDIb2VNo6yCPYu1

ANNAMY är en artist vi vill att ni ska upptäcka innan alla andra gör det. AnnaMys musik är en magisk mix av psykedelisk folk-pop som utgår från hennes akustiska gitarrspel och fängslande vokala arrangemang med ekon av Linda Perhacs, Nick Drake, Renaissance, Jethro Tull och Crosby Stills & Nash. På PC15 gästar AnnaMy oss som en duo på stämningsfulla Cirkusscenen.
“Care” officiell video: http://youtu.be/tQ3_GpOD4h8
http://open.spotify.com/artist/3tgdPMOXmDC5EOrLoWvZ4Q

DEMONER lirar musik som triggar filmen i ditt huvud. Sväng och svärta. Goblin möter Kebnekajse och King Crimson möter Motown. Instrumentalrock, jazzrock, psykedelia, progrock. Kalla det vad du vill. Med den hyllad debuten ”Anakronism” (2014) i bagaget gästar Demoner The Tivoli i april.
”Anakronism”, live in studio: http://youtu.be/sQMI8rgiePQ
http://open.spotify.com/album/4SggoVAqqtVHZqFDTiNyIg

Progressive Circus 2015 arrangeras av Kulturpunkten och Soniq Circus i samarbete med Musikverket och Kulturnämnden, Helsingborg


Boka bord