Rag-And-Bone

Rag-And-Bone

Välkomna till en helkväll med Rag-And-Bone från Ängelholm/Malmö.
Förutom låtar från bandets tre album så blir det många helt nya låtar
och kanske några låtar från bandets favoritartister.
Mats Nilsson - sång, akustisk gitarr, Theremin.
Pelle Johansson - Mandolin, lap steel, saxofon, el-gitarr, körsång.
Lars Magnusson - Bas, körsång.
David Svedberg - Trummor.

Allt började med att Mats Nilsson tröttnade. Tröttnade på att ensam vänta i en replokal på bandmedlemmar som inte kom. På att behöva kompromissa med andras ambitioner, eller oftare brist på sådana. Efter åratal som låtskrivare och frontman i olika rockband startade Mats i stället det akustiska soloprojektet Rag-And-Bone 2005. Namnet kommer ifrån engelskans rag-and-bone men, som betyder ungefär lumpsamlare och lumpen i detta fall består av gammal deltablues, country, go el, bluegrass och olika typer av folkmusik.

- Lumpsamlare plockade upp slängda prylar och fixade till dem. Så funkar mitt koncept ungefär, jag tar slängd musik och gör om den till något nytt. Med ett eget driv förhoppningsvis.
Rag-And-Bone växte genom små exklusiva elningar till något av en undergroundsuccé och så småningom till en etablerad liveakt. 2007 representerade Rag-And-Bone Sverige i europafinalen av Emergenza Acoustic Show Case i München och man elade in det självbetitlade debutalbumet i Pontus Snibbs portabla studio Admiral Street Recordings i Malmö. Där gjordes också uppföljaren Novice Pioneer 2010, med ett imponerande gäng gästartister: Dan Baird (Georgia Satellites), Warner E Hodges (Jason & the Scorchers), Guy Griffin (Quireboys), Jalle Lorentsson (Wilmer X) och Pontus Snibb (Bonafide). Till dags dato har Rag-And-Bone framträtt på hundratalet elningar i Sverige, Danmark och Storbrittanien. Bandet har kompat Sean Tyla från Ducks Deluxe agerat support åt artister som Ian Hunter (GB), Little Feat (US), Kevin Montgomery (US) och Al Perkins (US). Framgångarna har gett Rag-And-Bone en fastare form. Nu firar Mats 10-årsjubileum med en ny skiva, en dubbel-lp i begränsad upplaga med en cd på köpet och, kanske paradoxalt nog, med ett band. Lars Magnusson, bas, Johan Malmberg, stränginstrument, Pelle Johansson, diverse stränginstrument och saxofon samt David Svedberg, trummor, har blivit regelbundet återkommande lumpsamlarkollegor och även om redan frälsta fans kommer känna igen sig, är det nya albumet samtidigt ett steg framåt.

- Vi vill att Everything can be burnt but the truth ska vara ett uttryck för bandet Rag-And-Bone och för våra musikaliska rötter, men det kändes samtidigt viktigt att utvecklas och hitta en annorlunda inriktning. Jag tror att många kommer att bli förvånade över det kliv som vi tagit. Progressiv och psykedelisk rock har färgat låtskrivandet, framförallt musik från 1967-1971, som alltid utgjort en stor del av min vinylsamling.

Everything can be burnt but the truth mastrades av Stacy Parrish, som vann en Grammy för sitt arbete med Robert Plants och Alison Krauss album Rasing Sand och som även har arbetat med musiker som T Bone Burnett, Neko Case och Elvis Costello.

- Vi kom i kontakt med Stacy genom vår fantastiske ljudtekniker och producent Mathias Engdahl på Cuckoos Nest Recording studio i Malmö och vi kunde inte ha önskat oss en bättre person för jobbet. Små detaljer gör stor skillnad i slutänden av produktionen, säger Mats Nilsson.